kajsa

2012-08-27
22:16:34

Paus

Jag har en blogg paus i för närvarande obestämd frammtid ;)
Men här får ni en hälsning från min söta lilla polle pluttan! <3


2012-08-11
21:46:57

stallstäd!

imorgon är det stallstädning och det kan man säga att yinas box behöver efter helgens rägn!!!fast jag hoppas att vi får nya spånbalar i morgon för mitt spån är helt blött och jag kan inte återanvända nått av det!ridpasset idag gick bra, och jag har tagit tag in min skänkel på rikdigt nu och satt fast stigbyglarna i sadelhjorden och försöka få ett muskelminne och inte behöva tänka på den. och får jag fram skänkeln rätar jag upp mej i ryggen och får upp bliken automatiskt! sen ska vi se att det kommer gå så mkt bättre på tävlingsbanorna :)

//kajsa 


2012-08-10
17:45:54

new york rangers
idag blev det en ute ritt med rägn ställ men som tur var behövde det inte användas mer än typ 10 min och då duggade det :)
men man vet alldrig när det kommer en oskskur :P
jag skulle ha ridit ut med syster emma och knappen men knaooen var halt så det blev bara jag...
det har inte vart nått jobb på hela veckan utom mån tis :(
det har ju sugit fett hårt, när man jobbar har man iaf nått och göra och man får pengar för det också, och det är rätt kul...
men jag har fått en tårteställning av en på jobbet,hennes son vill ha en new york rangers tårta för 20 pers :)
det var en liten beställning det, det blir en utmaning :)
 
kajsa

2012-08-08
17:58:38

från traditionell till nått lite extra
idag hadde jag tråkigt nog inget jobb att gå till så då fick jag tid att blinga yinas luva :)
luva från hööks för 99:-
sy fast en tygbit på spetsen att sätta fast blinget på.
limma tygkanterna så dom inte repar upp sig
lägg först ut stenarna och se hur du vill ha det och limma sedan fast dom
färdigt :)
 

2012-08-07
20:16:18

kortis
yina var jätte fini dag med när jag red :)
med den här nosgrimman + bett eller vad det nu är som gör det så kan hon gå i en lägre form :)
har inte så stor blogg lust för tillfället så vi hörs :)

2012-08-07
09:12:15

Lite skilnad

Nu har jag eller rättare sagt syster Emma kommit på att det är billigare att köpa ett helt nytt teradston träns med remont än att köpa en remont nosgrimma med två spännen från dyon! Det här tränset kostar 658 kr Nosgrimman kostar 850 kr Lite skilnad


2012-08-06
20:31:27

remont is the shit!
idag komponerade jag ihop ett trens med remontnosgrimma och tredelat bett, och blingpanband ^^
yina var skkkiiit fin, jätte mjuk i munnen inte ett dug hängande.
hon blev jätte låg och var jätte lugn mycket bättre än vad jag känt att hon har varit innan :o
det var kanske meningen att jag skulle glömma mitt tränns igår och prova nått jag inte provat tidigare och inte tänkt prova :)
men ocj så fint det fungerar!
men remotgrimma är rätt guligt, yina är himmlans söt i det ser ut som en lite busig ponny :)
hon är ju bedårande mitt lilla hjärta ^^
 

2012-08-05
21:56:42

nosproblem
kom hem från träningen för ett tag sen och det har gått jätte bra!!!
och nu har jag märkt att jag mpste köpa ny nosgrimma!!!
hihi för att jag glömde mitt träns hemma så jag var tvungen att låne ett av AL och det var en remontgrimma och ett tredelat bett på det och hon kändes så himla bra på det så nu måste jag köpa en sån!!!
men hm ja det fins ju ett med i detta som med allt annat!
det fins inga remont grimmor till mitt träns eftersom det är tre remmar på nackstycket och man knäpper fast nosgimman på båda sidorna av huvet.
jag har suttit här och sökt och sökt och så äntligen hittade jag en remontgrimma med spännen på båda sidorna och jag ba yeesss!!! tills jag såg vad det var för märke... dyon, hmm 850 kronor... som hittat.
men jaja det är vell bara att börja spara, tur att man har fått jobb iaf.
men mitt träns är ett treadstone och jag vet inte hur olika färgerna är mellan dyon och treadstone...
jag tror dyon har mer rödbrunt mitt är mörkbrunt...
den där är inte ens super snygg men jag vill ju inte sluta använda mitt träns som jag älskar bara för att det inte finns nån annan nosgrimma till det ...
tills jag har sparat eller för hoppningsvis hittat en treadston får jag komponra ihop ett eget träns av våra gammla delar där i stallet men det blir nog bra :)

2012-08-05
16:05:05

Träning

Det har vart lite dålig uppdatering några dagar men nu ska jag skriva! I fredags red jag ut på min lilla älskling och hon tyckte det var skit kul! Men det hände inget speciellt det har det förövrigt inte gjort sen senaste inlägget... Men i går red vi på grusbanan hon var mjuk och fin men hon är lite stressad i galoppen:( det måste jag få bort! Men i dag ska jag träna för AL, det är bra för jag känner att jag behöver fräscha upp minet lite! Jag måste träna min sits mycket mer! Jag kan bli ganska rak i armbågarna och tummarna trillar ner mot hennes mancke... Men jag har ett jätte bra tips för att träna hand ställningen. Kläm fast ett spö mällan tummen och handen. Håll samma spö mellan båda händerna! Sen det med för raka armar har jag fundera på att ta silvertejp i armveket för då märker jag när jag rätar ut!? Kan det fungera tro? Snart ska jag tillbaka till stallet och åka och träna :) Har precis set klart på os hoppningen lag! Och grymt bra Sverige!! Vi är delad tvåååååaa!


2012-08-03
12:48:15

Palnerna för idag

Sitter på jobbet och har lite rast justnu :) Min dagsplanering är att när jag slutat så ska jag till stallet , så klart... Men jag tänkte rida ut oavsett väder :P hon har inte fått göra det på skitlänge stackarn :( //Kajsa


2012-08-03
09:49:01

Jooobbbb

På jobbet! Yes yes!


2012-08-02
22:38:58

Jag lever i ett zoo

Hejj :) Vad har jag gjort idag? Jo, Kajsa Emma Tharmo och Ehvile har varit på parken zoo och tittat på både söta och fula djur, fast mest söta! Det fins mycket katt arter märkte har idag när vi var där! Men den sötaste katt arten jag sett är sandkatter, herregud vad söta dom är! Men kag fick även veta att det finns en katt ras som älskar vatten och den hetter fiskar katt! Den fiskar själv och typ dyker ner i vattnet och hämtar fisk! Jag trodde katter hatade vatten men icke! Och sen såg vi ett asiatiskt leijon med bara en glas skiva emällan och det hör ju också till kattfamiljen! Men den katten var ju ssssjukt mkt större än vad våra katter hittills har varit!!! Men det fanns ju himmla massa andra djur där också men jag gillar katter! Men det fanns sånna timon djur som i timon och pumba! Sjukt söta och sjuk små, jag trodde dom var större dom här var ju typ inte högre än 15 cm när dom satt på rumpisen! Men jag har ju inte bara vart på zoo idag, eller jo föresten sen åkte jag till stallet och sen kom jag ju hem! Där var ju mamma ,pappa och hunden :P så jo jag har nog varit på zoo hela dan! Stall zoot då?! Hur gick det där?! Jo det ska jag tala om, det gick skitbra! Jag red inte på phelamet som jag sa igår... Jag red på ett helt vanligt rakt med fasta ringar och med våran läder graman! Fast gramenen använde jag kanot den ägde mest ich slängde där på sidorna! Men hon var jätte mjuk och det kändes som hon började använda bakbenen lite mer idag. Jag red lösgörande och jag ville att hon skulle kunna gå i en låg och lätt form och jag fick precis vad jag ville ha! //kajsa Sandkatt


2012-08-01
23:50:27

övning

 

Kommunicera bättre med din häst

10 NOVEMBER 2011

TRÄNINGSTIPS  Hoppryttaren behöver ha en bra kommunikation med hästen för att lyckas på tävlingsbanan. Dessutom behöver hästen vara tillräckligt stark för att orka hoppa en hel bana.

Mål
Övningen tränar kommunikationen med din häst och får den lydig för små hjälper. Dessutom övar hästen upp sin styrka.

Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning som rids över låga hinder. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20x50 meter eller större.

Uppvärmning
Värm upp hästen i skritt, trav och galopp. Därefter rider du skänkelvikning in på diagonalen och tillbaka ut till spåret igen på den ena långsidan. Rid ett varv över cavalettiserien (hinder nr 1) på kortsidan.

Rid små serpentiner mellan hindren i serien på den andra långsidan. Håll ett långsamt tempo så att du hinner ta ut svängarna ordentligt. Rid lätt på kortsidorna och sitt ner på långsidorna. Upprepa övningen i det andra varvet.

Växla mellan att galoppera på den ena volten och att följa fyrkanten. Flytta ut hästen ordentligt för innerskänkeln i volten och rid i ett friskare tempo på långsidorna. Kom ihåg att variera din sits.

Hinderuppställning
Hinder 1: Cavalettiserien med fyra bommar (1,10-1,20 meter mellan bommarna.)
Hinder 2: Oxer med galoppbom framför och bakom (cirka 2,8 meter mellan hinder och bom).  
Hinder 3: Rättuppstående hinder med utfyllnad.
Hinder 4: Oxer med utfyllnad.
Hinder 5: Serie som består av kryss och planka på studsavstånd (cirka 3 meter) följt av oxer med ett galoppsprång (5,5 meter mellan). Därefter 5,5 meter (ett galoppsprång) till nästa planka. Serien avslutas med ett kryss cirka tre meter efter plankan.
Avståndet mellan hinder 3 och 4 är cirka 20 meter.

Framhoppning
Starta i höger galopp och hoppa över cavalettibocken. Hoppa först det rättuppstående hindret (hinder nr 3) och ta ut diagonallinjen ordentligt upp mot serien. Lägg en volt över cavalettibocken ut mot långsidan innan du avslutar med att hoppa oxern (hinder nr 4). Rid en noggrann väg mot oxern.

Rid övningen i det andra varvet med volt över cavalettiserien. Forma hästen ordentligt runt innerskänkeln och var noggrann med att tempot inte blir för högt. Se till att du blir klar med handen in mot avsprångspunkten.

Starta i vänster galopp och rid över serien (hinder nr 5), fortsätt in på volten på kortsidan och rid över oxern med bom framför och bakom (hinder nr 2). Om du har en unghäst eller en häst som vill hoppa långt rider du in i trav, annars i galopp. Samma sak gäller vid anridning på serien (hinder nr 5).
Byt varv och hoppa oxern på kortsidan (hinder nr 2) och därefter serien (hinder nr 5).

Bana
Starta med att rida över serien (hinder nr 5) i vänster varv, lägg en volt och hoppa över oxern på kortsidan (hinder nr 2). Därefter hoppar du hinder 4 och 3; lägg en volt emellan, över cavalettibocken ut mot långsidan. Bryt av till trav på kortsidan och avsluta med att trava över cavalettiserien (hinder nr 1). Därefter rider du banan på samma sätt i det andra varvet.

Tänk på detta
Det här är en evighetsövning som du kan rida flera gånger tills du är nöjd med kommunikationen med din häst. Tänk på att lägga in pauser så att både du själv och din häst får tid att hämta andan.

Lycka till!
Lotta Björe och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club
Illustration: Hella Stening

den här övningen kanska kan vara nått för mej och yina också :) 


2012-08-01
23:41:07

så sant så sant!
 

2012-08-01
21:42:13

bett filosofi!
stallet idag!
ridningen var ingen höjdare :(
om jag ska vara ärlig så gick det skitdålig så i morgon ska jag rida med baby phelam och så ska jag rida lösgörande och rida henne rickdigt mjuk!
hon var mjuk och fin idag också men men när jag villa få stopp på henne så vände hon halsen ut och in och så fick jag inte kontakt :(
fast jag provade ett nytt bett så det hade helt klart med det att göra skulle jag tro, men man känner sig så jävla dålig när det går så där!
när jag red och stälde och böjde henne så var hon fin och mjuk och jag kunde korta henne, jag galloperade lixom på travbomar så på det sättet va hon ju välldigt lydig och vändbar men när det kom till och göra halt så var det inte lika lydigt! 
så det blir det och träna på i morgon men då med phelamet!
 
FILOSOFI OM ATT FÅ EN LYDIG HÄST!
jag har en filosofi om det där med bett...
man vill ju kunna rida på ett så mjukt bett som är möjligt men har man en stark häst  så kan det vara väldigt svårt och rida på ett tränsbett för att man inte har nån kontrol på eqipaget och det blir ju farligt!
men då om man rider på ett lite skarpare bett typ phelam så kan man börja med att göra den lydig på det och då kan man prova ett lite mjukare bett och då kan man tänka sig så här att när den är lydig på phelamet så sitter det kvar till det mjukare bettet och då är den lite lydigare på det nu än vad den var sist och då blir det lättare att få den lydig på ett mjukare bett?! och så vips har man den där lydiga hästen man vill ha!
eller vad säger ni? tror ni på min tanke?
 
men ja jag ska prova min filosofi så kan jag ju medela er om den fungera eller om det bara är den hårda vägen att gå till en lydigare häst :)
 
det var detta jag provade på henne!
men i början hade jag graman på henne och då hade jag bätre kontroll men jag fick så hilma ont i fingrarna av den så jag tog bort den och då gick det utför!
 
men när jag kom och hämtade henne i hagen så kom hon travande och superspetsade öron!
det är mitt lilla hjärta!

2012-08-01
12:23:30

svårt att sova!
idag har jag sovit på tok för länge! 
jag gick upp halv 12 och jag brukar vara uppe halv 9-9! 
men så kunde jag inte somna förens 4 i natt/morse, helt stört jag var totalt klarvaken och kunde värkligen inte somna så vävla irriterande!
men idag ska jag försöka bli lite trött och så ska jag gå och lägga mej tidigare så jag kan vakna i vanlig tid!
 
idag ska jag köpa en födelsedags pressent åt ehvile, ska snaka med Emma om vad han kan tänkas villa ha?!
sen ska jag åka till stallet och riiida och mocka och lite sånna sacker!
vi får häras senare!
 

2012-08-01
01:00:33

så ja
äntligen!
nu kan jag gå och lägga mej medd lugn i kroppen!
men från senaste inlägget till nu har jag provat olika bloggar!
en var allt bra på men när jag skulle ladda upp bilder tog det tre år!
och en annan var skitful och gick inte och ändra designen och nån annan fattade jag inte nått av ja det är några olika jag testat!
 
det är inte omöjligt att jag byter nån gång i framtilden för jag först¨r mej inte på det här ed att gyta heder och blogdesign oh sånt skit och sen så är det ju inte ofta blogg. se fungerar!
...
det blev ingen ridning idag, hon fick vila för jag tänkte att hon säker är lite stel i benen sen alla klasser i hälgen och och resorna på 7-8 timmar...
fast i och för sej så var hon skiit pigg igår och försökte sticka ett par gånger men den där hästen vet inte sitt eget bästa så det får jag veta åt henne!
jag får säga till att hon är trött och inte orkar mer annars skulle hon ta livet av sig!
men det bliv lite fota och städ i sadelkammaren!
 
FÖRE
EFTER
 
FÖRE
EFTER
liten skilnad blev det iaf :P
sen fotade jag emma och knappen (blöt)
 
 
så här glad blev min lille häst när jag kom gående på vägen från bussen!
det händer yterst sällan!
 aja godnatt :P